Filterguide – värmepump

Ett helt och rent värmepumpsfilter spelar en avgörande roll för att säkerställa värmesystemets effektivitet. I den här guiden hjälper vi dig att göra ett välgrundat val när du ska köpa filter till din luft- eller frånluftsvärmepump.

6 saker att ha koll på när du ska köpa nytt filter

    1. Typ av värmepump: Det finns flera olika typer av värmepumpar. De vanligaste är: Bergvärme- och jordvärmepumpar, luft-vattenvärmepumpar, luftvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar. Dessa har olika typer av filter, se därför till att ta reda på vilken typ av filter din värmepump har.
    2. Filterstorlek och kompatibilitet: Mät det befintliga filtret eller titta i bruksanvisningen för att vara säker på att du väljer rätt filterstorlek till din värmepump.
    3. Filtertyp: Olika filtermaterial har specifika egenskaper. Veckade filter, syntetiska filterdukar och elektrostatiska filter är några exempel. Fundera på vilket material som passar dina behov.
    4. Filtrets livslängd: Filtrets livslängd varierar beroende på faktorer så som filtertyp och miljöförhållanden. Kontrollera tillverkarens rekommendationer för hur ofta filter ska bytas ut.
    5. Filterunderhåll: Vissa filter kan tvättas och återanvändas, medan andra måste bytas ut helt. När du väljer filter är det bra att vara uppmärksam på vad som gäller för det specifika filtret.
    6. Tillverkarens rekommendationer: Följ alltid tillverkarens riktlinjer för filterbyte och underhåll för att säkerställa att din värmepump fungerar så bra som möjligt.

Bonustips! Skriv upp filterstorlek, modell och utbytesschema. Det hjälper dig att säkerställa att du byter ut dina filter i tid och väljer rätt typ.

Så vet du när det är dags att byta filter i din värmepump

Det bästa är naturligtvis att byta filtret i din luft- eller frånluftsvärmepump regelbundet enligt ett förutbestämt schema – en till två gånger per år. Det finns emellertid några typiska tecken som tyder på att filtret behöver bytas ut.

OBS! Notera att det finns olika typer av luft- och frånluftsvärmepumpar och att en del tecken är vanliga bland vissa och mindre vanliga bland andra. Detta är generella tecken att vara uppmärksam på.

    • Ökat luftmotstånd: Om luftflödet från värmepumpen känns svagare än normalt kan det vara ett tecken på att filtret är igensatt och behöver bytas ut.
    • Sämre uppvärmning: Om din värmepump inte värmer upp ditt hem lika effektivt som den brukade göra, kan det bero på ett igensatt filter.
    • Synlig smuts: Om du ser att filtret är täckt av damm och smuts är det troligtvis dags att byta ut det.
    • Obehaglig lukt: Om du märker att det börjar lukta illa när värmepumpen är i drift kan det vara en indikation på att filtret inte längre kan filtrera bort luftföroreningar och lukt lika effektivt. Det kan också vara ett tecken på att det är igensatt eller har börjat mögla.
    • Allergisymtom: Om du upplever att dina allergisymtom ökar kan det vara ett tecken på att filtret inte fångar allergener så som det borde.
    • Filterindikator: En del värmepumpar har inbyggda filterindikatorer som ändrar färg eller visar felmeddelanden när filtret behöver bytas.
    • Ljudnivå: Om du upptäcker att värmepumpen låter ovanligt mycket när den är i drift kan det bero på ett igensatt filter som gör att pumpen måste arbeta hårdare.

Det är viktigt att vara uppmärksam och byta (alternativt rengöra) filtret om något av ovanstående tecken yttrar sig. Ett rent och välfungerande filter är avgörande för att bibehålla värmepumpens effektivitet och luftkvaliteten i ditt hem.

Våra filter till luft- och frånluftsvärmepumpar

I vårt filtersortiment hittar du värmepumpsfilter till luftvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar från Nibe och Bosch/IVT. Hittar du inte det du söker eller behöver hjälp att hitta rätt? Kontakta oss, så hjälper vi dig!

DEL I VENT

Adress:
Östra Hamnen 7, 475 42 Hönö

Telefon:
0705-970031

Öppettider:
Mån-fre: 7.30-16.30

 Org. nummer: 556641-5898

DEL I VENT Support

E-post:
info@delivent.se 

Telefon:
0705-970031
Kontorstid (9-17)